Design, který vládne světu téměř 160 let

9. 5. 2018
Interiér

Funkční, jednoduchý, přesto elegantní a zároveň odolný nábytek vyráběný za dostupné ceny. To byla hlavní myšlenka Michaela Thoneta – zakladatele firmy THONET a průkopníka technologie v ohýbání masivního dřeva. První ikonická židle s nadčasovým designem z jeho dílny spatřila světlo světa v roce 1859 pod skromným katalogovým označením číslo 14, později se jí přezdívalo „vídeňská kavárenská židle“. Od prvního vyrobeného kusu „čtrnáctky“ uběhlo skoro 160 let a za celou se jí vyrobilo a prodalo na 80 milionů kusů. Firma THONET nezůstala jen u ručně ohýbaného dřeva a ve svých experimentech zašla ještě dál. Vedle dřeva začala společnost pracovat s dalším materiálem, díky čemuž vznikly první židle a křesla z ohýbané oceli. V 30. letech se firma THONET stala největším světovým výrobcem tohoto funkcionalistického nábytku a vyprodukovala celou řadu židlí a křesel, které jsou považované za milníky v historii designu a které byly natolik oblíbené, že se vyrábí dodnes.

Funkční, jednoduchý, přesto elegantní a zároveň odolný nábytek vyráběný za dostupné ceny. To byla hlavní myšlenka Michaela Thoneta – zakladatele firmy THONET a průkopníka technologie v ohýbání masivního dřeva. První ikonická židle s nadčasovým designem z jeho dílny spatřila světlo světa v roce 1859 pod skromným katalogovým označením číslo 14, později se jí přezdívalo „vídeňská kavárenská židle“. Od prvního vyrobeného kusu „čtrnáctky“ uběhlo skoro 160 let a za celou se jí vyrobilo a prodalo na 80 milionů kusů.

Firma THONET nezůstala jen u ručně ohýbaného dřeva a ve svých experimentech zašla ještě dál. Vedle dřeva začala společnost pracovat s dalším materiálem, díky čemuž vznikly první židle a křesla z ohýbané oceli. V 30. letech se firma THONET stala největším světovým výrobcem tohoto funkcionalistického nábytku a vyprodukovala celou řadu židlí a křesel, které jsou považované za milníky v historii designu a které byly natolik oblíbené, že se vyrábí dodnes.

 

Firma THONET vyrábí nejen židle a křesla, do svých sérií zařadila také sedačky a stoly ve stejném duchu. Vybrané kolekce najdete na našem e-shopu. Neváhejte, podívejte se a inspirujte se funkcionalistickým nábytkem, který je nesmrtelný, neokoukaný a originální.

Vzdušnost, dynamika a harmonie

Moderní a vzdušné konstrukce sedačky a křesla ze série 2000 tvoří ručně ohýbané masivní dřevo. Měkké čalounění a polštáře poskytuji nejvyšší komfort pro odpočinek a relaxování. Celou sérii doplňuje jednoduchý otoman.

K celé koleci se hodí konferenční stolky ze série B 20, které se nabízí jak ve čtvercovém, tak v obdélníkovém provedení.

Jedna z nejslavnější a nejoblíbenějších "thonetek"

 Židle ze série S 32 a S 64 (s područkami) zaujaly nevšedním provedením podnože. Do té doby se vyráběly židle s klasickou čtyřnohou podnoží. Ve 20. letech nastal zlom a na trhu se objevily židle s konzolovou podnoží.

S výraznými prvky, přesto harmonický

 Pracovní stůl ze série S 285 z ohýbané trubkové oceli je ukázkovým příkladem Bauhausu. Kombinuje umění a technologii do uhlazené formální jednotky, obzvláště dřevěné prvky vypadají jako by se vznášely.

Neodolatelné pohodlí

 Lounge křeslo ze série 808 poskytuje maximální komfort. Otevírající se opěrák působí jako náruč a zároveň vytváří dojem příjemného místa pro odpočinek a relaxování.

Chytrý mechanismus skrytý v křesle umožňuje uživateli nastavit širokou škálu pozic křesla pro ještě větší pohodlí.

Nekonečné možnosti

Jednoduchá sedačka ze série S 5000 s minimalistickými prvky nabízí nepřeberné varianty využití - sedačka, chaise longue nebo dokonce lehátko. Během několika minut ji lze přizpůsobit situaci. Součástí kolekce je rovněž třímístná sedačka a křeslo.

 

Všestranný stůl

Konzolový stolek ze série 108 jasně dokazuje, že v jednoduchosti se neskrývá jen krása, ale i designová elegance. Stolek poslouží jak v obývací místnosti jako odkládací stůl, jídelní stůl v kuchyni, stejně jako stůl v kancelářích a ve veřejných prostorech.

 

Duch modernismu

Minimalismus, čisté a rezervované linie a flexibilní efekt konstrukce. To jsou hlavní charakteristické znaky židle ze série S 43, která se nabízí jak s područkami, tak bez područek.

 

Funkcionalismus i pro zahradu

Zahradní židle ze série S 40 se nesou stejné prvky jako její předchůdkyně z roku 1935. Čisté linie, jednoduchá elegance doplněná o lamely z masivního irokového dřeva. Vyrábí se s područkami nebo i ve variantě bez područek.

 

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení