Dětské pokoje: Obrovský svět na pár metrech čtverečních

25. 8. 2017
Interiér

Prostor na hraní, zkoumání, rozvíjení se, lenošení a odpočívání. Tohle všechno by mělo být součástí dětského pokoje. Připočtěme k tomu nábytek, hračky, knížky a další nezbytné doplňky a nejednomu rodiči se zavaří mozkové závity, jak to všechno uspořádat v místnosti, která může mít jen několik metrů čtverečních. Hlavu vzhůru, přinášíme řešení, rady i inspirace, jak zařídit nejlepší a zároveň bezpečný dětský pokoj.

Každý rodič má svou představu o ideálním dětském pokoji, který nikdy samozřejmě neměl, a mnohdy při realizaci dětského pokoje pro svého potomka si plní vlastní sny. Do samotného plánování však rodiče mohou zapojit i dítě od určitého věku (a pasovat jej tak na malého architekta), aby se vyjádřilo, jak by si svůj pokoj představovalo, co by se mu tam líbilo, a současně v něm budovat vztah k věcem, rozvíjet fantazii a cit pro design.


Dětský pokoj lze obecně rozdělit do třech zón: hrací prostor, klidné pracovní místo a odpočinkovou zónu. Jednotlivé zóny by měly na sebe navazovat, nikoliv se vzájemně rušit, čehož se dá docílit uspořádáním nábytku i na opravdu malém prostoru. Hlavními dominantami dětského pokoje jsou postel a pracovní stůl. A oboje spadá mezi strašáky, jak dítě roste, neboť ani jedno není levnou záležitostí.


Nechť nábytek roste s dítětem

Ještě před nástupem dítěte do první třídy procházejí dětské pokoje velkými změnami. Prostor se zabydluje dalšími kusy nábytku, vymýšlí se více úložných prostorů nejen na hračky, oblečení, ale nově i na sešity, učebnice a další školní pomůcky, pořizuje se první pracovní stůl na domácí úkoly a první ergonomická židle. Jenže jaký stůl a židli vybrat, aby se za pár roků nemusely kupovat zcela nové?


Hitem dětských pokojů za poslední léta se stal rostoucí nábytek. Na začátku je sice investice o něco vyšší, přesto se to vyplatí, rostoucí nábytek vystačí minimálně na 10 let, a to už stojí za uváženou. Rostoucí židle poskytuje dítěti pevnou oporu na bedra, zajistí správné sezení (stehno a lýtko svírá pravý úhel, chodidlo je celou plochou na zemi) i zdravý vývoj. A k rostoucí židli v neposlední řadě patří i rostoucí stůl, čímž se dosáhne kýženého efektu. Rostoucí stůl odpovídá velikosti dítěte, náklon pracovní plochy se přizpůsobuje konkrétním potřebám, snadno se nastaví správná výška pracovní desky vůči sedáku židle a dítě se lépe soustředí. Stejný zájem je i o rostoucí postele, které se mimo jiné stávají multifunkčním nábytkem poskytující nové úložné prostory či vysouvací lůžko. Hlavními výrobci dětského rostoucího nábytku na českém trhu jsou firmy Moll a Mayer.


Princeznovská komnata, pirátská kajuta i nadčasový design

Mnoho odborníků na realizaci dětských pokojů rádo sahá po přírodních materiálech. Nejenže jsou nezávadné a dobře vypadají, ale jsou i dost odolné vůči dětským hrátkám. Nejpoužívanějšími materiály jsou dřevo, dýha a MDF, které odolává i tomu nejnešetrnějšímu chování. Zpravidla se vybírají neutrální barvy (béžová, šedá atd.), protože se snadno kombinují s pestrobarevnými doplňky, i když dítě dávno vyroste.

Celkový design dětského pokoje by měl plnit ještě jednu funkci – rozvoj dětské fantazie a představivosti. Které děvčátko nesnilo o přenádherné růžové princeznovské komnatě s nebesy nad posteli? Nebo který chlapec by se neplavil na pirátské lodi za zlatem a nezapomenutelným dobrodružstvím? V současnosti se vyrábějí celé sestavy dětských pokojů, které nemají daleko k úchvatným filmovým kulisám. Ale na rozdíl od filmových kulis tyhle sestavy jsou reálné, bezpečné a dechberoucí. Mezi přední specialisty patří ČILEK, MISTRAL nebo NARDIINTERNI. Krom originálního a jedinečného designu dětského a studentského nábytku, který je plně funkční, bezpečný a kvalitní, se také snaží maximálně využít prostor.

Nábytek pro miminka Baby Girl od firmy ČILEK s rostoucí postýlkou může dítě používat klidně až do svých 12 let.

 


Zdroj fotografií: Čilek, archiv firmy Alax, moll

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení